Európa? Mi?

"Én, te, mi... Európa" (Ja, ty, my... Europa / Me, you, we… Europe) címmel plakátkiállítás látható a budapesti Lengyel Intézetben. 

A téma, a pályázati kiírás ("a kezdeményezés célja, hogy aktív társadalmi szerepvállalásra ösztönözzön, és segítsen megismertetni az EU 500 millió polgárával az őket megillető jogokat.") talán nem váltana ki az emberből különös izgalmat, de roppant kíváncsivá tett, milyen Európa-kép rajzolódik ki lengyel és magyar művészek munkáiban. A kiállításon ugyanis e két, politikai közérzetében meglehetősen "euroambivalens" ország fiatal alkotói szerepelnek.

A fő benyomás, az összkép vegyes: egyfelől elmondható, hogy szép, érzékeny, sokszor gondolatgazdag, mindvégig igényes és profi plakátok születtek, viszont néha érezhető volt egyfajta naív, közhelyes idealizmus, emellett picit hiányoltam a bátrabb konfrontációt, a propagandisztikusabb kiállást (plakát!) a közös európa eszméje mellett. Kivülállóként, a kontextus ismeretének hiányában a látvány könnyen azt az érzetet keltheti, ez az ügy kételyek és konfliktusok nélküli. Feltételezem, ezért a "korszellem" a felelős: ma szinte megengedhetetlen bármi érdeset, kellemetlent, negatív konnotációkat ébresztőt megjeleníteni. 
Ebből a szempontból talán az egyedüli kivétel Puskas Marcell munkája, ahol a derű, az öröm, a MI-ben rejlő erő a külön-külön rosszkedvű és undok ÉN és TE uniója. 

Több mű központi eleme a közös identitás. Ezek közül talán a kedvencem Sylwia Zalewska puritán plakátja, ahol a fővárosok emblematikus épületei folyamatos vonalként  Európa EKG-görbéjét rajzolják ki. 

Sok szép játékot láthatunk a cím betűivel, szellemes ötleteket az unió jelképeivel, a térképpel, jópárszor megjelenik az egyének sokasággá történő egyesülése, láthatunk tradicionálisabb, olykor "nagyon lengyel" posztert, kézimunkát, minimalista és Photoshop-layermámorban úszó alkotást egyaránt.

(S. Zs.)

(A kiállítás honlapja)

Néhány a plakátok közül 
(a nagyobb mérethez kattints a képre!)


Puskás Marcell (Salgótarján) 



Sylwia Zalewska (Krakow)



Bálizs Anna (Budapest)



Dombóvári Ágnes (Miskolc)



Neszményi Réka (Telki)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése